Vauvanvaatteiden valinta

Entäpä millaisia vaatteita sitten kannattaa valita vauvalle? Suomessa on ihana etuus, joka on herättänyt kateutta jopa ulkomailla. Kyseessä on siis äitiyspakkaus, josta löytyy runsas määrä ihania vauvanvaatteita. Pakkaus kannattaakin yleensä ottaa, jos on saamassa ensimmäisen vauvan. Siitä saa hyviä vinkkejä vauvan tarvitsemista vaatteista ja tarvikkeista.

Vauvan vaatteissa on ensiarvoisen tärkeää, että vaatteet ovat mukavia ja käytännöllisiä. Niiden tulee myös kestää pesua. Pieni vauva saattaa puklata usein ja vaipatkin saattavat falskata. Kun vauva alkaa harjoitella syömistä, tulee tästäkin tietysti sotkua. Tämän vuoksi vauvanvaatteet joutuvat pesukoneeseen erittäin usein, minkä vuoksi on tärkeää, etteivät ne nyppyynny tai reikiinny saman tien. Kannattaakin valita mahdollisimman laadukkaista raaka-aineista valmistettuja vauvanvaatteita.

Bodyt ja housut

Kannattaa myös miettiä, millaiset vaatteet ovat mahdollisimman helposti puettavia. Vastasyntyneen pää on suhteettoman suuri ja painava ja kannattaakin miettiä, millaiset vaatteet on tämän tiedon valossa kaikista helpointa pukea vauvan päälle. Osa suosii kietaisubodeja ja osa pään yli puettavia bodeja. Kietaisubodien hyötynä on se, ettei bodya tarvitse vetää lainkaan vauvan pään yli. Osa vauvoista saattaa kokea tämän epämiellyttäväksi ja kietaisubodien kanssa tämä ikävä vaihe jää kokonaan väliin. Suuri osa äideistä on sitä mieltä, että bodyt ovat paitoja näppärämpiä, koska bodya käytettäessä vauvan selkä ei jää paljaaksi eikä body voi rullautua ylös jättäen selän paljaaksi, kuten voi käydä paidan kanssa. Osa äideistä suosii vauvalla puolipotkuhousuja ja osa perinteisiä potkuhousuja, jotka kiinnitetään olalta. Suuri osa on sitä mieltä, että vauvalla kannattaa käyttää potkuhousuja, jotka peittävät myös vauvan varpaat, koska sukat pysyvät vauvan jaloissa usein kovin huonosti.

Osassa paitoja ja bodeja on suljettavat hihat, jotka peittävät vauvan kynnet. Tämä on hyvä vaihtoehto pienelle vastasyntyneelle, jonka kynsiä ei vielä pitäisi leikata. Vauva huitelee usein vilkkaasti käsillään ja tällainen paita tai body estää sen, ettei vauva pääse raapimaan kynsillään itseään.
Vaikka mekot ovatkin kieltämättä erittäin suloisia pienellä tyttövauvalla, eivät ne ole kaikista näppärimpiä arkivaatteita vauvalla, joka lähinnä makaa selällään tai vauvalla, joka jo alkaa opetella pystyyn nousemista. Mekot kannattaakin ehkä säästää juhlatilaisuuksiin ja suosia arkena jotakin käytännöllisempää.

Ulkovaatteet

Ulkovaatteissa kannattaa kiinnittää huomiota vaatteiden sopivaan lämpöön sekä oikeaan kokoon ja helppoon puettavuuteen. Yksi kenties helpoimmista ulkovaatteista on pussimainen haalari, jonka hihat saa käännettyä vauvan käsien päälle ja jossa jalat ovat lämpimässä ikään kuin pussissa. Huppu auttaa lämmittämään vauvan päätä. Jos vauva kulkee paljon turvakaukalossa, kannattaa valita malli, jossa on reikä turvakaukalon kiinnitysmekanismia varten.

Unipussi

Unipussi rauhoittaa monen vauvan nukkumaan mennessä ja se on myös peittoa suositeltavampi vaihtoehto pienelle vauvalle. Vauva ei saa potkittua unipussia pois päältään ja nukkuu siinä turvallisemmin kuin peiton kanssa. Tulee kuitenkin huolehtia, että unipussi on vauvalle täsmälleen oikean kokoinen.

Kestovaipat

Kestovaipat ovat taloudellinen ja ympäristöystävällinen valinta. Modernit kestovaipat ovat helppokäyttöisiä ja miellyttäviä vauvalle. Kestovaippojen avulla säästät vaipoista syntyvää jätettä – sekä rahaa. Laadukkaat kestovaipat kestävät oikein hoidettuina useimmiten useamman lapsen käytön, joten vaippojen aiheuttamat kulut voivat olla lasta kohden yllättävänkin pienet. Monelle tulee kestovaipoista mieleen sideharsot sekä muoviset vaippakuoret, joita saatettiin käyttää omassa lapsuudessa ja joiden pesemisen oma äiti saattaa vielä muistaa, mutta noista ajoista vaipat ovat kehittyneet huimaa vauhtia. Nykyisin on valittavana useita erilaisia vaippamalleja – ja kuoseja. Vaipat ovat nykyisin niin kauniita, että moni tuore äiti huomaa hurahtaneensa täysin vaippojen kiehtovaan maailmaan.